Vad vi gör

Klubbens främsta syfte är att ge Södertäljes vindsurfare möjlighet till bra vindsurfing. Helt enkelt! Nej, så enkelt är det inte …

Södertälje och Södertörn är omgivet av hav och sjö. Tänk vilken potential för vindsurfing och annan surf! Om det inte vore för realiteterna. Stora delar av vår kust och våra stränder är privatiserad och de vägar som finns dit är förbjudna för allmänheten och ofta låsta med bom. Att parkera bilen är ett annat problem. Allemansrätten i all ära – i synnerhet vindsurfare är beroende av bil och kan inte släpa utrustningen mer än som mest något hundratal meter.

Därför är det mycket viktigt att värna de få platser som verkligen är tillgängliga! I Södertälje är det främst Farstanäs, där vi arrenderar ett område, Sandvikens brygga, där vi agerar för att få fortsätta att surfa, och Hallsfjärden, som hittills inte varit problematisk – men å andra sidan sällan har bra förhållanden. Och så är flera av oss aktiva i Södertörns surfklubb, som har hand om Fituna, Södertörns bästa surfplats. Dit också våra medlemmar får tillträde.

Verksamheten för medlemmarna i gemen består i stort sett att – vindsurfa! – men också att tillse att vårt område vid Farstanäs sköts om. Förutom strandstädning en kväll i maj varje år med typ 4-5 pers, så innebär det skräpplockning – inte alls betungande ty det är aldrig särskilt skräpigt.

Fram till 2021 hade vi också hand om gräsklippningen, vilket innebar klippning 6-8 ggr per år av den ca 3750 kvm stora gräsytan. Nedan lite historik som inleds just med gräsklippningsjobbet – som faktiskt var rätt betungande. Förutom sälva klippningen så skulle ju klipparen hämtas/lämnas hos den-som-nu-hade-den och så hade man en ToR-resa att göra. Inalles gick det en hel eftermiddag per gång. Ibland hade man tur så det var vind = vindsurfing! så man iaf fick någon bonus.

Vår trotjänargräsklippare från ca 2010 orkade inte med längre så vi köpte en ny maskin i juni 2021. Här Lars vid hans första runda med den d 9/8. Det tog 2 timmar, ganska normalt för den här tiden på året. Tyvärr var det inte ok vind så det blev ingen kombo med vindsurfing. Men ett bad blev det iaf!

Och så lite strand(städ)historik mm …

Strandstädkvällen 20 maj 2021 drog bara tre medlemmar! Nåväl, det var ovanligt lite vass mm (vi fick intryck av att någon/några förhandsröjt för ett par veckor sedan. Vem/vilka?) så framåt 20-tiden hade vi gjort jobbet. Sedan satt det gott med den utlovade pizzan (som intogs hos Magnus i Pershagen på hans uteplats).

Strandstädkvällen 11 maj 2020 var kall, bara 5 grader, vilket gjorde att vi 7 personer som städade belönade oss med en pizza inomhus, vid en pizzeria i Pershagen. Detta då till skillnad mot 2019 som blev i stort sett en repris av 2018 års, dvs varmt (ca 17 grader, dvs något mindre än 2018 års över 20 grader!) och fint väder. Dock var vi bara 6 personer – vilket egentligen passade ganska bra eftersom det var mindre vass än något tidigare år att röja undan. Och gräset hade inte vuxit så mycket. Så vi var som vanligt klara kring 19.45, varefter vi intog de utlovade pizzorna/salladerna i fin kvällsol.

Här från strandstädkvällen 15 maj 2018 när vi 7 personer avslutade med fika. Högsommarväder – över 20 grader! (Till skillnad mot 2017 då det var 3 grader …). Nu var det så skönt (och vackert) att vi satt kvar länge och väl efter det att solen gått ner.

Den 19 juni 2017 avtackade styrelsen veteran-vindsurfaren Börje och hans fru Gunilla för deras insatser för såväl Södertälje Windsurfing Club (SWC) som Södertörns surfklubb. Börje, tillsammans med Lars, Ola och Kristofer, räddade 1999 SWC från nedläggning genom att gå in i styrelsen efter att den gamla avgick. Sedan var han den flitigaste av alla vad gäller att sköta klubbstugan (RIP), gräsklippning mm. Han var revisor för Södertörns surfklubb i 8 år och Gunilla var revisor för SWC i 13 år. Presenterna bestod i ett tack-diplom att hänga på väggen, en brosch (vindsurfingfena i silver) och 8 st drycker.

Nedan en bild från sommaren 2016. Då var det mycket gräsklippning som vanligt, men inte 8 gånger som 2015. ”Bara” 7 gånger … Här Hansa i full aktion 3:e gången i början på juli. Kolla vilket HÖGT gräs! 2017 blev ännu ”bättre”, dvs lindrigare, pga den ganska kalla (och blåsiga! (tack!) sommaren. Vi klarade oss med bara 6 klippningar! 2018 var det dags för årets första klippning i samband med strandstäddagen den 15 maj. Och med det högsommarväder, dvs torra som rådde i princip hela sommaren det året så blev det så lite grästillväxt att det räckte med 5 klippningar på hela säsongen! Rekord!

Gräsklippning högt gräs Hansa 20160704_200952